Oefentherapie Cesar

Opstaan - Lopen - Gaan zitten - Bukken - Tillen - Pakken/Reiken.

We bewegen de hele dag en dit gebeurt meestal onbewust. Iedereen heeft zo zijn manieren van bewegen, maar sommige gewoontes zijn niet altijd even goed voor het lichaam. Als dat het geval is, kunnen er klachten ontstaan. De meest bekende klachten zijn rug-, nek- en/of schouderklachten.

Het doel van oefentherapie is niet alleen de klachten te laten verminderen of verdwijnen, maar ook het voorkomen van nieuwe of terugkerende oude klachten. Dit doen we door het optimaliseren van de dagelijkse bewegingen en houdingen, waarbij wordt uitgegaan van uw eigen bewegingsmogelijkheden.

De oefentherapeut is specialist in het aanleren van gezond beweeggedrag. De oefentherapeut kijkt samen met u naar uw leefstijl, uw lichaamshouding en manier van bewegen tijdens de dagelijkse activiteiten. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met uw lichaam als u zit, loopt of andere bewegingen maakt? Welke spieren en gewrichten worden op dat moment aangesproken? Daarbij wordt niet alleen naar de klacht gekeken, maar naar het hele lichaam en uw omgeving.

Als oefentherapeut gaan wij samen met u een leerproces aan, waarbij u centraal staat.   


Indicaties

Voor iedere klacht levert de oefentherapeut individueel maatwerk. Met onderstaande klachten kunt u bij ons terecht:

✔ Houdingsgerelateerde klachten
✔ Arbeidsgerelateerde klachten
✔ Rugklachten
✔ Nekklachten
✔ Pijn in de gewrichten (bekken, knie-enkel-voet, arm-schouder-pols)
✔ Klachten bij chronische aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat
✔ Houdingsafwijkingen
✔ (Spannings)hoofdpijn
✔ Hyperventilatie
✔ Ademhalingsklachten


Werkwijze

Er wordt voor elke patiënt een individueel behandelplan opgesteld. Tijdens een gericht leerproces worden houdings- en bewegingsadviezen gegeven en worden zorgvuldig voor de patiënt geschikte oefeningen gekozen en geoefend.

Tijdens de eerste behandeling:

- Wordt er doormiddel van een vragengesprek de klacht of probleem in kaart gebracht;
- Wordt na het vragengesprek een houdings- en bewegingsonderzoek uitgevoerd;
- Krijgt us soms al enkele adviezen mee voor thuis.

Vervolgens:

- Wordt er een behandelplan geschreven en deze wordt met u besproken;
- Wordt er daarna gewerkt aan de bewustwording van een gezonde manier van bewegen en hoe u dit kunt toepassen in de dagelijkse activiteiten die u belangrijk vindt;
- Krijgt u verdere oefeningen en adviezen die bij uw klacht en bewegingsmogelijkheden passen. De oefening worden zo veel mogelijk in uw dagelijks leven geintergreerd.

Als laatste:

- De therapie wordt, in overleg, afgebouwd zodra u zelf meer grip krijgt op uw klachten.


Oefentherapie Cesar is een paramedische behandelmethode die gericht is op het behandelen en voorkomen van klachten van de patiënten.